26 kwietnia 2024r. klasa 4a oraz 6b wraz z nauczycielkami udały się do magicznego miejsca jakim jest gospodarstwo Ewy i Petera Stratenwerthów znajdujące się we wsi Grzybów w gminie Słubice. Ewa i Peter prowadzą dwie przetwórnie: serowarnię, w której produkują dojrzewający ser żółty oraz piekarnię. Do produkcji sera wykorzystują wyłącznie mleko z gospodarstw ekologicznych, w tym głównie od własnych zwierząt. W piekarni natomiast tygodniowo wypiekanych jest około 1000 bochenków chleba razowego: żytniego na zakwasie, orkiszowego, słonecznikowego. Przy piekarni znajduje się również młyn, w którym mielone są ziarna na mąkę wykorzystywaną do wypieku. Piec chlebowy opalany jest drewnem.
Nasi uczniowie mieli okazję pozyskać nieco wiedzy na temat funkcjonowania gospodarstwa rolnego prowadzonego tradycyjnymi metodami i spróbować jego zdrowych wytworów. W ramach wycieczki odbyły się: warsztaty w zagrodzie koziej i gospodarstwie ekologicznym oraz warsztaty „Od ziarna do razowego bochna – zajęcia w piekarni ekologicznej”. Po pysznym obiedzie wykonanym z lokalnych produktów odbyły się warsztaty na temat pszczelarstwa i wyrób oryginalnych świec woskowych oraz warsztaty n/t owadów zapylających i ich ogromnego znaczenia dla przyrody. Na podsumowanie wycieczki nasi uczniowie poznali tradycje ludowe regionu sannicko-gąbińskiego i technikę wykonywania wycinanek ludowych. Przed wyjazdem każdy odebrał własnoręcznie wykonaną bułeczkę, ale nie każdy dowiózł ją do domu… Bo takie były pyszne!